Lättare för viltslakterier

Kungsbacka (JJ) Nu blir det enklare för vilthanteringsanläggningar att ta hand om slaktavfallet. Jordbruksverket ändrar reglerna från och med första februari.
Nu behöver vilthanteringsanläggningar inte skicka slaktavfallet till destruktion längre. Avfallet kan grävas ner så länge kommunens lokala föreskrifter följs. Foto: Per Jonson

Nu behöver vilthanteringsanläggningar inte skicka slaktavfallet till destruktion längre. Avfallet kan grävas ner så länge kommunens lokala föreskrifter följs. Foto: Per Jonson

Jordbruksverket har genomfört en rad förenklingar som gäller animaliska biprodukter och framställda produkter.

Den nya ändringarna  ligger i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur.Föreskrifterna kompletterar grundreglerna i de två omfattande EU-förordningar som reglerar animaliska biprodukter och framställda produkter.

För personer som har en vilthanteringsanläggning i södra Sverige medför ändringarna att man återigen kan gräva ner slaktavfallet. För ett par år sedan infördes en regel att slaktresterna var tvungna att skickas till destruktion. Något som inneburit dyra omkostnader för gårdar som bedrivit en småskalig viltköttshantering i godkända anläggningar.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser