Lättare för viltslakterier

Kungsbacka (JJ) Nu blir det enklare för vilthanteringsanläggningar att ta hand om slaktavfallet. Jordbruksverket ändrar reglerna från och med första februari.
Nu behöver vilthanteringsanläggningar inte skicka slaktavfallet till destruktion längre. Avfallet kan grävas ner så länge kommunens lokala föreskrifter följs. Foto: Per Jonson

Nu behöver vilthanteringsanläggningar inte skicka slaktavfallet till destruktion längre. Avfallet kan grävas ner så länge kommunens lokala föreskrifter följs. Foto: Per Jonson

Jordbruksverket har genomfört en rad förenklingar som gäller animaliska biprodukter och framställda produkter.

Den nya ändringarna  ligger i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur.Föreskrifterna kompletterar grundreglerna i de två omfattande EU-förordningar som reglerar animaliska biprodukter och framställda produkter.

För personer som har en vilthanteringsanläggning i södra Sverige medför ändringarna att man återigen kan gräva ner slaktavfallet. För ett par år sedan infördes en regel att slaktresterna var tvungna att skickas till destruktion. Något som inneburit dyra omkostnader för gårdar som bedrivit en småskalig viltköttshantering i godkända anläggningar.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser