Lättare få skyddsjakt på stora rovdjur i Norge

NORGE(JJ). Nu blir fyra av fem ansökningar om skyddsjakt på stora rovdjur i Norge beviljade. Tittar man fem år tillbaka så var det bara hälften av dessa ansökningar som blev beviljade.

Orsaken till denna trend är att rovdjursstammarna ökar i vårt grannland. Detta gör också att rovdjuren sprider sig till nya områden och skapar fler konflikter mellan olika intressen.

Sedan år 2005 så har det fällts 320 rovdjur under skyddsjakt i Norge – under samma period har myndigheterna beviljat 893 ansökningar om skyddsjakt och gett avslag på 295 stycken.
Det här rapporterar NRK. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser