Låta forskare skjuta vargarna!

Stockholm (JJ) Låt forskare eller andra myndighetspersoner avliva de vargar som ska avlivas för att hålla stammen nere - istället för de tusentals jägare som springer omkring med vapen i skogen, säger Anders Bjärvall, numera pensionerad efter 30 år som rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket. Nu verksam i Svenska Rovdjursföreningens redaktionsråd.

– En liten grupp på fem-sex personer skulle kunna göra hela jobbet. Inte tusentals eller tiotusentals jägare som springer omkring i skogen med sina gevär, säger Anders Bjärvall.
Genom att avliva valpar skulle man öka kontrollen över de djur som man tar bort säger Bjärvall till Sveriges Radio.    
Miljöminister Andreas Carlgren håller inte med utan anser att jakten är viktigt för många landsbygdsbor som tidigare har känt sig ställda helt utanför en myndighetsvärld som bara har kört på utan att samarbeta med dem som det berör.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser