Låt jägare ha fler än fyra vapen

Åsa Coenraads (M) Riksdagsledamot Åsa Coenraads (M) vill att jägare ska tillåtas inneha fler än fyra jaktvapen utan särskilt tillstånd och har lagt en motion i ärendet. – Det handlar om att lita på våra jägares kompetens, säger Coenraads. Den som har beviljats vapenlicens har avlagt jägarexamen och godkänts av polisen för innehav av skjutvapen. Det är inte rimligt att de ska begränsas mer, skriver hon i ett pressmeddelande.

Antalet jaktvapen som en licensinnehavare får inneha är idag kraftigt begränsat. Den som ännu inte etablerat några större jaktvanor får endast i undantagsfall ha fler än fyra vapen för jaktändamål. Resultatet är att många jägare känner sig tvungna att välja bort till exempel sina kulgevär klass 4 för vapen av annan klass som de har större användning för vid jakt.  

Detta går ofta ut över målskytte och träning, då ammunitionen för till exempel ett kulvapen klass 1 eller motsvarande är avsevärt mycket dyrare än för ett kulvapen klass 4. Av rent ekonomiska skäl kan det leda till färre övningstimmar på sjuktbanan.  

– Det blir i förlängningen en jaktetisk fråga, menar Coenraads. Innan ett skott avlossas mot ett levande djur måste jägaren vara säker på att han eller hon har mycket goda chanser till en direkt dödande träff. Den säkerheten kommer först efter flera timmar på skjutbanan.  

Detta gäller i synnerhet relativt nya jägare som har stort behov av övning och målskytte. Det är även de som begränsas mest av den rådande lagstiftningen.  

 

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser