Låt jägare ha fler än fyra vapen

Åsa Coenraads (M) Riksdagsledamot Åsa Coenraads (M) vill att jägare ska tillåtas inneha fler än fyra jaktvapen utan särskilt tillstånd och har lagt en motion i ärendet. – Det handlar om att lita på våra jägares kompetens, säger Coenraads. Den som har beviljats vapenlicens har avlagt jägarexamen och godkänts av polisen för innehav av skjutvapen. Det är inte rimligt att de ska begränsas mer, skriver hon i ett pressmeddelande.

Antalet jaktvapen som en licensinnehavare får inneha är idag kraftigt begränsat. Den som ännu inte etablerat några större jaktvanor får endast i undantagsfall ha fler än fyra vapen för jaktändamål. Resultatet är att många jägare känner sig tvungna att välja bort till exempel sina kulgevär klass 4 för vapen av annan klass som de har större användning för vid jakt.  

Detta går ofta ut över målskytte och träning, då ammunitionen för till exempel ett kulvapen klass 1 eller motsvarande är avsevärt mycket dyrare än för ett kulvapen klass 4. Av rent ekonomiska skäl kan det leda till färre övningstimmar på sjuktbanan.  

– Det blir i förlängningen en jaktetisk fråga, menar Coenraads. Innan ett skott avlossas mot ett levande djur måste jägaren vara säker på att han eller hon har mycket goda chanser till en direkt dödande träff. Den säkerheten kommer först efter flera timmar på skjutbanan.  

Detta gäller i synnerhet relativt nya jägare som har stort behov av övning och målskytte. Det är även de som begränsas mest av den rådande lagstiftningen.  

 

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser