Låsta lägen i norrländskt älgbråk

Kiruna (JJ) Länsstyrelsen i Norrbottens län och Talma sameby har fortfarande inte nått någon överenskommelse kring älgjakten.

Parterna i bråket kring älgrapporteringen har fortfarande inte kommit överens. Foto: Istock

Talma Sameby rapporterade förra hösten i 35 vuxna älgar och tre kalvar, men eftersom de endast rapporterade in en vuxen och en kalv på rätt sätt sjönk tilldelningen för samebyn radikalt inför årets jakt.

– Rapporterar man in 1+1 så måste älgförvaltningsgruppen dra slutsatsen att man antingen inte jagar eller så att det är slut älg. Det är det som är förvaltning, säger Niklas Tuorda, handläggare på länsstyrelsen till Norrländska Socialdemokraten.

För ett par veckor sedan meddelade en av medlemmarna i sambyn om att man i år inte kommer bry sig om tilldelningar utan kommer att jaga som vanligt. Ordföranden i Talma sameby stödjer dock inte detta uttalande utan säger att samebyn respekterar länsstyrelsens beslut även om de känner sig diskriminerade.

– Det finns byallmänningar inom samma förvaltningsområde som inte skjutit fullt och som ändå fått behålla sin tilldelning. Jag upplever att man försöker sätta dit samer och helst renskötande samer, säger Aslak Allas ordförande i sambyn.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser