Laser effektivt i kamp mot skarv

BLEKINGE(JJ). Det har visat sig vara effektivt att belysa skarvkollonier i norra delen av landet med laser, detta har framkommit vid försök som gjorts. Den här metoden tror Per-Arne Åhlén, på Jägareförbundet, kan vara ännu effektivare i Blekinge.

Man använder en laserstråle för att lysa bland skarvarna. Görs detta i mörker har det visat sig att skarvarna lämnar platsen, äggen blir då snabbt kallla och däremed dör nästa kull. 
Åhlén tror att metoden kan vara effektivare i Blekinge eftersom sommarnätterna är ganska mörka. 

En ornitologisk förening menar dock att detta är en oetisk metod. 
Glen Frid, talesperson för länets yrkesfiskare, tycker dock att metoden verkar bra. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser