Lantbrukare oroliga för vildsvin

GOTLAND(JJ). Lantbrukare på Gotland är oroliga för att en vildsvinsstam ska etablera sig på ön. Därför väntas ombuden på LRF-stämman på fredag besluta att ge styrelsen i uppdrag att söka om skyddsjakt på vildsvin, så länge risken finns för att en stam etablerar sig.

Forsa LRF-avdelning har skrivit en motion som kräver hög beredskap om det är så att vildsvin  upptäcks på Gotland. Det framgår även i motionen att det går rykten om att det förekommer inplantering av vildvin på ön. 

Om det etableras en vildsvinsstam på ön spår Forsa LRF att det uppkommer stora skador på grödor, villatomter och i kulturlandskapet.

LRF:s styrelse på Gotland skriver i sitt svar att de delar farhågorna för en vildsvinsetablering. Och för att hålla en eventuell vildsvinspopulation på en låg nivå har LRF under flera år , tillsammans med Gotlands Skarpskytte och Jägargille,  ansökt och fått tillstånd till skyddsjakt på vildsvin – det är också något som styrelsen avser fortsätta ansöka om.
Det här rapporterar SR P4 Gotland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser