Länsveterinär varnar för afrikansk svinpest

Kronoberg (JJ) Länsveterinären i Kronoberg varnar för att den afrikanska svinpesten är nära Sverige.

Den afrikanska svinpesten överlever i flera år i fryst kött och även i vissa saltade och rökta produkter. Foto: Istock

Länsveterinär Fredrik Holm intervjuas i Smålandsposten och berättar hur lätt den fruktade sjukdomen kan få fäste i Sverige.

Det kan räcka med att ett smittat matpaket kastas i vattnet på andra sidan Östersjön, så kan smittan snart vara här.

Människan blir inte sjuk av afrikansk svinpest, men den ger stora utbrott bland vildsvin och tamsvin om den inte stoppas.

Smittade grisar dör oftast inom fem till tio dagar.

Svårt stoppa spridning

Idag är pesten konstaterad i flera länder i Sveriges närområde,  Estland, Lettland, Litauen och Polen. Ett matpaket som någon chaufför har med sig från de länderna, och som slängs så att vildsvin kommer åt att äta det, kan göra att sjukdomen kommer till Sverige, enligt länsveterinären.

– Man får inte föra in livsmedel från regioner som har smittan, men det är ingen vidare kontroll i Karlskrona, säger Fredrik Holm till Smålandsposten.

Han framhåller att det är svårt att stoppa vidare spridning.

– Det är svårt, det finns inget vaccin. Det är jakt som gäller, men det är en kritisk grej för börjar man jaga intensivt är det risk att vildsvinen förflyttar sig så att man sprider sjukdomen i stället, säger Fredrik Holm till Smålandsposten.

Ett utbrott av smittan i Sverige skulle innebära avlivning av alla grisar vid den drabbade besättningen. Exporten av svenskt fläsk skulle också stoppas.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser