Länsveterinär varnar för afrikansk svinpest

Kronoberg (JJ) Länsveterinären i Kronoberg varnar för att den afrikanska svinpesten är nära Sverige.

Den afrikanska svinpesten överlever i flera år i fryst kött och även i vissa saltade och rökta produkter. Foto: Istock

Länsveterinär Fredrik Holm intervjuas i Smålandsposten och berättar hur lätt den fruktade sjukdomen kan få fäste i Sverige.

Det kan räcka med att ett smittat matpaket kastas i vattnet på andra sidan Östersjön, så kan smittan snart vara här.

Människan blir inte sjuk av afrikansk svinpest, men den ger stora utbrott bland vildsvin och tamsvin om den inte stoppas.

Smittade grisar dör oftast inom fem till tio dagar.

Svårt stoppa spridning

Idag är pesten konstaterad i flera länder i Sveriges närområde,  Estland, Lettland, Litauen och Polen. Ett matpaket som någon chaufför har med sig från de länderna, och som slängs så att vildsvin kommer åt att äta det, kan göra att sjukdomen kommer till Sverige, enligt länsveterinären.

– Man får inte föra in livsmedel från regioner som har smittan, men det är ingen vidare kontroll i Karlskrona, säger Fredrik Holm till Smålandsposten.

Han framhåller att det är svårt att stoppa vidare spridning.

– Det är svårt, det finns inget vaccin. Det är jakt som gäller, men det är en kritisk grej för börjar man jaga intensivt är det risk att vildsvinen förflyttar sig så att man sprider sjukdomen i stället, säger Fredrik Holm till Smålandsposten.

Ett utbrott av smittan i Sverige skulle innebära avlivning av alla grisar vid den drabbade besättningen. Exporten av svenskt fläsk skulle också stoppas.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser