Länstyrelserna vill ha skyddsjakt på Blekingevargen

Nu har länsstyrelserna i både Blekinge och Kalmar sagt ja till skyddsjakt på den varg som de senaste veckorna attackerat och dödat tamdjur i området.

Men sista ordet har Naturvårdsverket som inom kort väntas ta beslut.

Blekingevargen attackerar och dödar främst får i stort sett varje dygn. I går ska den ha rivit nio får i Truseryd, vid Torhamn.

LRF har ansökt om skyddsjakt och det är nu upp till Naturvårdsverket att fatta det slutgiltiga beslutet om vad som ska göras.

– Vi vill ha bort den från detta området, säger Sofia Stjernlöf som är ordförande i LRF Torhamn  där vargen har rivit många får. Hon hoppas på ett snabbt beslut¨från Naturvårdsverket.

– Vi vill ha bort den så fort som möjligt, säger hon. SR Blekinge har på morgonen fått in två rapporter från lyssnare som sett vargen i området mellan Kättilsmåla och Lyckeby. Vilken innebär att vargen nu förmodligen befinner sig norr om E22.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser