Länstyrelserna vill ha skyddsjakt på Blekingevargen

Nu har länsstyrelserna i både Blekinge och Kalmar sagt ja till skyddsjakt på den varg som de senaste veckorna attackerat och dödat tamdjur i området.

Men sista ordet har Naturvårdsverket som inom kort väntas ta beslut.

Blekingevargen attackerar och dödar främst får i stort sett varje dygn. I går ska den ha rivit nio får i Truseryd, vid Torhamn.

LRF har ansökt om skyddsjakt och det är nu upp till Naturvårdsverket att fatta det slutgiltiga beslutet om vad som ska göras.

– Vi vill ha bort den från detta området, säger Sofia Stjernlöf som är ordförande i LRF Torhamn  där vargen har rivit många får. Hon hoppas på ett snabbt beslut¨från Naturvårdsverket.

– Vi vill ha bort den så fort som möjligt, säger hon. SR Blekinge har på morgonen fått in två rapporter från lyssnare som sett vargen i området mellan Kättilsmåla och Lyckeby. Vilken innebär att vargen nu förmodligen befinner sig norr om E22.

5 kommentarer

 • Snö?
  I Värmland beviljar inte länsstyrelsen skyddsjakt utan spårsnö? Tidig vinter i Blekinge?

 • Svårt
  Inte lätt med så lång vinter….
  Beviljas det dräpning på denna varg så ska det fan imig beviljas på andra ställen i detta land,annars är det åt helve….

 • En till
  Han kanske känner sig ensam och kan inte jaga större/svårare byten än tamdjur, ta dit en ryssvarg så kanske han börjar bete sig naturligt :)

 • Anders
  Det vore bättre om du inte skrev vad du ska göra utan bara göra det och va tyst sen..(inge illa ment)..De gäller alla så slipper nördarna (vargälskare) bry sej =)

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser