Länsstyrelsen polisanmäler drabbad fåruppfödare

Gnesta (JJ) Bara under senaste veckan har Molstabergs gård haft upprepade angrepp av varg bland sina får. De hårt drabbade fårbrukarna får nu dessutom Länsstyrelsen i Stockholms län emot sig. Landsbygdsavdelningen har nämligen valt att polisanmäla gården för bristande djurskydd.

Inte bara dödade får drabbar Molstaberg. Nu är de dessutom polisanmälda av Länsstyrelsen. Arkivfoto: Per Jonson.

Länsstyrelsens bedömning är att djuren inte i tillräcklig omfattning har skyddats från vargangrepp vilket har orsakat ett onödigt stort lidande. Cirka 60 får har dödats på gården sedan angreppen startade i somras.

– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren. Varken rovdjursstängsel eller nattfållor har använts, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser från Länsstyrelsens personal. Djurhållarna har även tackat nej till bidrag för stängsling och avstått från frivilliga arbetsinsatser för att sätta upp ett godkänt rovdjursstängsel. Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mikael Fransson, rovdjurshandläggare är en dem på Länsstyrelsen i Stockholms län som den senaste tiden har haft tät kontakt med den drabbade gården.

– Vi har genomfört besiktningar och utfört förebyggande åtgärder. Landsbygdsavdelningen har hämtat in information från oss, men enheten för naturvård som vi arbetar på har ingenting med polisanmälan att göra. Jag kan inte bedöma den här frågan, säger han.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser