Länsstyrelser kräver ny björninventering

DALARNA/GÄVLEBORG(JJ). Länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg kräver att det görs en ny björinventering - senaste det gjordes en ordentlig inventering var år 2001. - Då skulle vi få en klarare uppfattning om hur många björnar som kan skjutas, säger Stig-Åke Svenson, på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen Dalarna, till SVT Gävledala.

På bara en vecka har det skjutits nästan fullt i både Dalarna och Gävleborg. Och Svensson är överraskad över att det gått så snabbt. 
Förklaringarna anses vara ett ökat intresse bland jägarna för björnjakten och att jägarna lärt sig mer om denna jaktform.

Björnstammen beräknas till cirka 300-350 björnar i Dalarna och cirka 500 djur i Gävleborg. I Dalarna har stammen legat på ungefär samma nivå under senaste åren. I Gävleborg har dock antalet björnar ökat under senare år. Svensson menar att detta beror på att jägarna varit effektivare i Dalarna. 
Det här rapporterar SVT Gävledala.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser