Länsstyrelser får 35,8 miljoner kronor för viltskador

STOCKHOLM(JJ). Länsstyrelserna får totalt 35,8 miljoner kronor för att kunna förebygga och ersätta viltskador. Det är Naturvårdsverket som fördelat pengarna.

Av dessa pengar är det 17,5 miljoner kronor som går till att ersätta yrkesfisket för sälskador. 
Cirka 11,4 miljoner kronor är avsedda för att bland annat förebygga viltskador på tamdjur. Pengarna ska också användas till ersättning för skador. 

Övriga pengar ska användas för att minska sälskador på fisket.
– Det här är sista gången som Naturvårdsverket förmedlar bidrag för sälskador. De frågorna förs över till den nya Havs- och Vattenmiljömyndigheten från 1 juli, sägerPer Risberg, biträdande projektledare för Robust viltförvaltning på Naturvårdsverket, i en kommentar på Naturvårdsverkets hemsida. 

Källa: www.naturvardsverket.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser