Länsstyrelsen vill inte skyddsjaga dalslandsvargar

Dalskog (JJ) LRF uppmuntrade Länsstyrelsen i Västra Götalands län att besluta om skyddsjakt på eget initiativ sedan en gård i Dalskog under loppet av en vecka fått 13 får dödade av varg. Länsstyrelsen ser dock skyddsjakten som något problematiskt.

När det gäller en eventuell skyddsjakt på vargen som tagit fåren i Dalskog menar Länsstyrelsens rovdjurshandläggare att det är komplicerat eftersom det kan vara föryngring i Kroppefjäll. Myndigheten vill ta det säkra före det osäkra.

– Risken om man tar bort en förälder är att problemen förvärras och att vargarna blir än mer hänvisade till lätta byten som får, säger Anita Bergstedt, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT Västnytt.

Jakt är enligt Anita Bergstedt den sista utvägen. Först måste djurägare se till att ha ordentliga stängsel, även mot vatten. Fårägarna i Dalskog är uppgivna och har flyttat de fåren som fortfarande lever, till sin ladugård. 

– Det kommer sluta med att vi inte har några tamdjur på landsbygden alls, säger Algi Larsson som ihop med sina föräldrar tar hand om fåren till SVT Västnytt.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser