Länsstyrelsen vill inte skyddsjaga dalslandsvargar

Dalskog (JJ) LRF uppmuntrade Länsstyrelsen i Västra Götalands län att besluta om skyddsjakt på eget initiativ sedan en gård i Dalskog under loppet av en vecka fått 13 får dödade av varg. Länsstyrelsen ser dock skyddsjakten som något problematiskt.

När det gäller en eventuell skyddsjakt på vargen som tagit fåren i Dalskog menar Länsstyrelsens rovdjurshandläggare att det är komplicerat eftersom det kan vara föryngring i Kroppefjäll. Myndigheten vill ta det säkra före det osäkra.

– Risken om man tar bort en förälder är att problemen förvärras och att vargarna blir än mer hänvisade till lätta byten som får, säger Anita Bergstedt, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT Västnytt.

Jakt är enligt Anita Bergstedt den sista utvägen. Först måste djurägare se till att ha ordentliga stängsel, även mot vatten. Fårägarna i Dalskog är uppgivna och har flyttat de fåren som fortfarande lever, till sin ladugård. 

– Det kommer sluta med att vi inte har några tamdjur på landsbygden alls, säger Algi Larsson som ihop med sina föräldrar tar hand om fåren till SVT Västnytt.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser