Länsstyrelsen vil inte ha skyddsjakt på varg

Vargarna ska skrämmas bort. Inte skjutas, det hävdar Värmlands länsstyrelse och säger nej till skyddsjakt utanför Torsby.

I dag lämnade Länsstyrelsen i Värmland sitt yttrande till Naturvårdsverket efter att Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ansökt om skyddsjakt på varg.

Detta efter att ett vargpar upprepade gånger attackerat och dödat flera får i närheten av Torsby tätort den senaste veckan.

Länsstyrelsen anser att det behövs insatser mot vargarna, men det blir inte skyddsjakt.

– Nej. Det är helt enkelt ingen idé. Vi kan inte jaga varg om det inte är snö, det går inte att spåra djuren, säger naturvårdsdirektör Lars Furuholm, till SVT-Nyheter.

Istället ska vargarna skrämmas bort. De som har får och andra djur ska helt enkelt själva sköta bevakningen, såväl dagtid som under nätterna. Om en varg dyker upp ska den i första hand skrämmas bort. Om inte det fungerar finns rätten att döda vargen.

– Vi erbjuder oss att hjälpa till med information, stängsel och, om någon djurägaren inte har ett eget vapen, med en jägare från vår jaktgrupp i norra Värmland. Jag hoppas att alla kan acceptera den här lösningen, säger Lars Furuholm.

Slutligen är det Naturvårdsverket som beslutar i frågan.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser