Länsstyrelsen vil inte ha skyddsjakt på varg

Vargarna ska skrämmas bort. Inte skjutas, det hävdar Värmlands länsstyrelse och säger nej till skyddsjakt utanför Torsby.

I dag lämnade Länsstyrelsen i Värmland sitt yttrande till Naturvårdsverket efter att Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ansökt om skyddsjakt på varg.

Detta efter att ett vargpar upprepade gånger attackerat och dödat flera får i närheten av Torsby tätort den senaste veckan.

Länsstyrelsen anser att det behövs insatser mot vargarna, men det blir inte skyddsjakt.

– Nej. Det är helt enkelt ingen idé. Vi kan inte jaga varg om det inte är snö, det går inte att spåra djuren, säger naturvårdsdirektör Lars Furuholm, till SVT-Nyheter.

Istället ska vargarna skrämmas bort. De som har får och andra djur ska helt enkelt själva sköta bevakningen, såväl dagtid som under nätterna. Om en varg dyker upp ska den i första hand skrämmas bort. Om inte det fungerar finns rätten att döda vargen.

– Vi erbjuder oss att hjälpa till med information, stängsel och, om någon djurägaren inte har ett eget vapen, med en jägare från vår jaktgrupp i norra Värmland. Jag hoppas att alla kan acceptera den här lösningen, säger Lars Furuholm.

Slutligen är det Naturvårdsverket som beslutar i frågan.

12 kommentarer

 • Kan inte fatta
  hur dom tror att dom ska få förståede för vargen med sånna utalan den. Ä ju precis sånna där saker som skapar irritation och tjuvjakt.

 • skrämskott
  Ja det är effektivt att skjuta skrämskott. Men använd då hagelgeväret för de blir ganska rädda om det börjar att svida i skinnet.
  Det har man hört av dem som provat…

 • Skjut
  Skjut bort skiten och kasta in dom i fårhagen efteråt istället

 • Igen…
  Ytterligare 6st Brillianta inlägg som stärker allmänhetens tilltro till den Svenska Jägarkåren…

 • Lolas empatikvot
  Lola kan säkert inte ens stava till empati för dem drabbade. Bara spy ur hennes hat för jägare i oändlighet.
  Visst är dessa kommentarer enkla, enkelspårig och på gränsen till lagliga. Men de är äkta uttryck för dessa människors förtvivlan. Om Lola visste hur empati kändes, hade hon förstått. Bryr dig inte om hennes etter, det är bara ett uttryck för hennes bottenlös hat för jägare.
  Tycker även att folk skall komma ihåg vad ”T’t” i SGT står för. Förespråkar man den linjen borde man försöka hålla sig till den!

 • Looolala!
  När förståndet är obefintligt och jag:et för stort……

 • stockholm
  hade det varit i stockholm så hade det gått att jaga utan snö

 • Värmland är inte Sörmland…
  Självklart ska vargen leva. Den vistas ju i Värmland, lååångt från Tjockhult, så då är det ok att den tar några får här och där.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser