Länsstyrelsen undersöker skyddsjaktsmöjlighet på Årjängsvarg

Kungsbacka (JJ) Under en kort period nu under hösten har sju jakthundar attackerats och av varg i trakterna kring Årjäng och i Norra Dalsland. Ytterligare en hund har attackerats och skadats svårt. Länsstyrelsen i Värmland undersöker nu om det finns utrymme för skyddsjakt.

En av de hundar som dödats av varg utanför Årjäng nu i höst. Foto: Privat
De senaste veckorna har flera hundar dödats av varg utanför Årjäng i Värmland. Från hundpremiären den här säsongen fram tills dags dato har en drever, en stövare, en bassetkorsning samt en tax attackerats och dödats av varg. Ytterligare en stövare sargades svårt i ett angrepp men överlevde. På Dalslandssidan länsgränsen har ytterligare två hundar dödats under samma period, en jakthund och en sällskapshund.En ansökan om skyddsjakt har skickats till Länsstyrelsen.

Enligt Maria Falkevik, rovdjurshandläggare ligger angreppsplatserna så till geografiskt att det både kan röra sig om vargar från Djurskogsreviret och Glasskogsreviret. Maria Falkevik utesluter inte heller att det kan vara tal om ett nytt revir.

– För att det ska kunna bli tal om skyddsjakt måste vi ha mer information om den eller de vargar som angripit hundarna. Vi har skickat in DAN-prover för akut analys till Viltskadecenter och inväntar provsvar i början på nästa vecka.

Maria Falkevik vill inte föregå provsvaren men säger att det inte är uteslutet att Länsstyrelsen tillstyrker skyddsjakt.

– För oss är det viktigt att ha ett så väldokumenterat underlag som möjligt, säger hon.

Just nu sitter Länsstyrelsen också med slutjusteringarna i sitt beslut om licensjakt på varg i länet. Imorgon kommer beslutet att offentliggöras och Jaktjournalen återkommer med information kring tilldelning och jaktföreskrifter under morgondagen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser