Länsstyrelsen undersöker skyddsjaktsmöjlighet på Årjängsvarg

Kungsbacka (JJ) Under en kort period nu under hösten har sju jakthundar attackerats och av varg i trakterna kring Årjäng och i Norra Dalsland. Ytterligare en hund har attackerats och skadats svårt. Länsstyrelsen i Värmland undersöker nu om det finns utrymme för skyddsjakt.

En av de hundar som dödats av varg utanför Årjäng nu i höst. Foto: Privat
De senaste veckorna har flera hundar dödats av varg utanför Årjäng i Värmland. Från hundpremiären den här säsongen fram tills dags dato har en drever, en stövare, en bassetkorsning samt en tax attackerats och dödats av varg. Ytterligare en stövare sargades svårt i ett angrepp men överlevde. På Dalslandssidan länsgränsen har ytterligare två hundar dödats under samma period, en jakthund och en sällskapshund.En ansökan om skyddsjakt har skickats till Länsstyrelsen.

Enligt Maria Falkevik, rovdjurshandläggare ligger angreppsplatserna så till geografiskt att det både kan röra sig om vargar från Djurskogsreviret och Glasskogsreviret. Maria Falkevik utesluter inte heller att det kan vara tal om ett nytt revir.

– För att det ska kunna bli tal om skyddsjakt måste vi ha mer information om den eller de vargar som angripit hundarna. Vi har skickat in DAN-prover för akut analys till Viltskadecenter och inväntar provsvar i början på nästa vecka.

Maria Falkevik vill inte föregå provsvaren men säger att det inte är uteslutet att Länsstyrelsen tillstyrker skyddsjakt.

– För oss är det viktigt att ha ett så väldokumenterat underlag som möjligt, säger hon.

Just nu sitter Länsstyrelsen också med slutjusteringarna i sitt beslut om licensjakt på varg i länet. Imorgon kommer beslutet att offentliggöras och Jaktjournalen återkommer med information kring tilldelning och jaktföreskrifter under morgondagen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser