Länsstyrelsen skickar björnspillning till Norge

Dalarna(JJ) Länsstyrelsen skickar nu björnspillning till Bioforsk i Norge, där tar man fram individ och kön för varje spillning genom dna-analys. Under björninventeringen har det kommit in 1 016 påsar med björnspillning från länet.

Det var i augusti som inventeringen startade och arbetat har pågått till den sista oktober.
Även länsstyrelserna i Gävleborg och Värmland har samlat in spillning. Alla prover förpackas nu i en kartong för vidare transport till Norge.­ Desto fler prover man har per björn, desto säkrare skattning av björnstammen blir det

– Från Dalarna har vi fått in hela 1 016 prover av björnspillning. Gävleborg har skickat in 680 prover och Värmland ett 50-tal prover, berättar Henrik Thurfjell, rovdjurskunnig på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande och fortsätter:
– De flesta har skickat små prover, men vi har även haft jägare som kommit in med hela spillningen i en plastkasse direkt till vårt kontor i Falun. 

Fakta/BJÖRN I DALARNA:
– Senast man inventerade var år 2001. Då låg björnstammen på 280 individer i Dalarna
– Nu beräknas björnstammen ligga på  mellan 300-600 individer.
– I mars 2013 får vi resultatet från Bioforsk och en uppskattning av antal björnar i länet

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser