Länsstyrelsen säger upp jaktavtal

Kiruna (JJ) Länsstyrelsen har sagt upp jaktvårdsavtal med Kiruna jakt- och fiskevårdsförening. Anledningen är att viltrapporteringen och föreningens statistik inte stämmer överens. "Det redovisas nästan inga skjutna rävar ovan odlingsgränsen", säger Erik Gustavsson, länsstyrelsen.

Jägare som skjutit predatorer, framför allt rödräv, har lämnat in en del av underkäken och då fått skottpengar från Kiruna jakt- och fiskevårdsförening.

Föreningen har förskotterat pengarna till jägarna och sedan fakturerat till länsstyrelsen. De har också ansvarat för destruktionen av materialet. I avtalet finns ett tak på 50 000 kronor per år. Inför 2015 valde länsstyrelsen att säga upp avtalet.

– När vi har ingått avtalet så har vi ju velat ha en decimering av rävarna ovan odlingsgränsen, men när vi gör uppföljning så ser vi att det redovisas nästan inga skjutna rävar ovan odlingsgränsen, säger Erik Gustavsson, enhetschef på naturresurs och rennäringsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

– Då drar vi slutsatsen att i vissa fall så glömmer jägare redovisa att man skjutit och i vissa fall redovisar man käkar från rävar från helt andra delar av länet.

Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening, säger att föreningen kan kolla att jägarna bor i Kiruna kommun. Men föreningen kan inte kontrollerna var jägarna skjuter rävarna som de sedan lämnar och får skottpengar för, menar Edin.

Länsstyrelsen har nu dragit igång andra projekt för att hantera rödrävstammen. Bland annat kan naturbevakare och annan av länsstyrelsens personal decimera rävar, samtidigt som man utövar tillsyn i känsliga områden, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser