Länsstyrelsen kritiserar Naturvårdsverkets lodjursbeslut

Uppsala (JJ) – Tråkigt nog går Naturvårdsverkets än en gång emot den regionala viltvårdsförvaltningens förslag, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län efter att Naturvårdsverket beslutat att det inte blir någon licensjakt på lodjur i Uppsala i vinter.

Naturvårdsverket har fattat beslut om hur många lodjur det minst ska finnas i varje län. För Uppsala län innebär det att det minst ska finnas 11,5 familjegrupper eller 63 lodjur. Naturvårdsverket har också beslutat att det inte blir någon licensjakt efter lodjur i Uppsala län i vinter.

Viltförvaltningsdelegationen i Uppsala län är överens om att det bör finnas minst 8 familjegrupper eller 44 lodjur i länet. Det har delegationen kommit fram till bland annat genom att ta hänsyn till att antalet bytesdjur i länet ska räcka till såväl lodjur som till jakt och på sikt även till varg.  

– Det är olyckligt när Naturvårdsverket inte lyssnar till viltförvaltningsdelegationens förslag. Det riskerar att öka misstroendet mot myndigheterna och undergräver riksdagens ambition att besluten ska tas så nära de berörda människorna som möjligt, säger Lennart Nordvarg.  

Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt i vinter grundar sig på resultatet av lodjursinventeringen vintern 2013/2014, då Länsstyrelsen endast lyckades kvalitetssäkra 13 familjegrupper av lodjur. Anledningarna till att inte fler än 13 familjegrupper hittades beror i huvudsak på att förra vintern hade få dagar med bra spårsnö och att reglerna för inventering ändrades, men också på att lodjuren har minskat i antal sedan toppåret 2010.  

Länsstyrelsen uppmanar alla som ser spår efter rovdjur eller som har fotografier att höra av sig till www.rovobs.se eller ringa in till 010-22 33 308.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser