Länsstyrelsen kritiserar björnjägare

Östersund (JJ) Magnus Christoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jämtland är kritisk mot länets björnjägare. Jägarna måste skärpa sig anser han efter att fem av elva skjutna björnar rapporterats in som påskjutna.

Enligt Christoffersson har det varit en bedrövlig start på björnjakten med i värsta fall fem skottskadade björnar.  Christoffer kräver en skärpning bland jägarna, men är även kritisk till Jägareförbundets utbildning. Enligt Christoffersson är det viktigt att det första skottet är dödande och att skyttarna lär sig att ta ordenligt stöd när de ska skjuta på björn. Enligt rovdjurschefen är det stor skillnad mellan  att skjuta mot en pappfigur på banan och en levande björn i skogen.

Sju misslyckande i Gävleborg
Även i Gävleborg har björnjägarna haft problem att hitta rätt. Av totalt 18 skott mot björn har endast elva fällts. Sju björnar är rapporterade som påskjutna eller skadeskjutna. Samtliga dessa har blivit påskjutna i Ovanåkers och Ljusdals kommuner. På länsstyrelsen i Gävleborg uppmanar man jägarna att avstå från att skjuta om man inte är säker på utgången. Länsstyrelsen aviserar även hårdare krav på björnjägarna kommande jaktår.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser