Länsstyrelsen kritiserar björnjägare

Östersund (JJ) Magnus Christoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jämtland är kritisk mot länets björnjägare. Jägarna måste skärpa sig anser han efter att fem av elva skjutna björnar rapporterats in som påskjutna.

Enligt Christoffersson har det varit en bedrövlig start på björnjakten med i värsta fall fem skottskadade björnar.  Christoffer kräver en skärpning bland jägarna, men är även kritisk till Jägareförbundets utbildning. Enligt Christoffersson är det viktigt att det första skottet är dödande och att skyttarna lär sig att ta ordenligt stöd när de ska skjuta på björn. Enligt rovdjurschefen är det stor skillnad mellan  att skjuta mot en pappfigur på banan och en levande björn i skogen.

Sju misslyckande i Gävleborg
Även i Gävleborg har björnjägarna haft problem att hitta rätt. Av totalt 18 skott mot björn har endast elva fällts. Sju björnar är rapporterade som påskjutna eller skadeskjutna. Samtliga dessa har blivit påskjutna i Ovanåkers och Ljusdals kommuner. På länsstyrelsen i Gävleborg uppmanar man jägarna att avstå från att skjuta om man inte är säker på utgången. Länsstyrelsen aviserar även hårdare krav på björnjägarna kommande jaktår.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser