Länsstyrelsen i Stockholms län föreslår skyddsjakt på varg

STOCKHOLMS LÄN(JJ). Länsstyrelsen i Stockholms län har nu föreslagit Naturvårdsverket att skyddsjakt på varg ska tillåtas. Orsaken till detta är två incidenter med varg under denna månad, fall där varg uppträtt onormalt oskyggt.

Den 10 maj mötte en person, med kopplad hund, en varg på nära håll. Först när personen kastade en tidning mot vargen så gav den sig slutligen iväg. 
Det andra tillfället var den 21 maj och då observerades en varg i en hage med hästar.
Först efter cirka 30 minuter lyckades hästägaren slutligen skrämma bort vargen, då hade ägaren också hämtat hjälp för att lyckas med detta.  

Länsstyrelsen konstaterar att vargen vid de aktuella incidenterna har uppträtt oskyggt, men inte aggressivt. 
– Vargarnas beteende vid de två senaste händelserna bryter mot vad som hittills ansetts acceptabelt, men några tydliga riktlinjer om detta finns inte och inte heller några tydliga parallella fall, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen, i en kommentar på länsstyrelsens hemsida. 

Efter den uppmärksammade händelsen den 17 april i år då en hund dödades av vargar i Rialareviret kom det in en begäran om skyddsjakt till Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen föreslog då att Naturvårdsverket skulle avslå ansökan.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser