Länsstyrelsen i Östergötland ifrågasätter lasermetod

NORRKÖPING(JJ). Länsstyrelsen i Östergötland är tveksamma till metoden att använda laser för att få ner skarvbeståndet. - Jag har svårt att tänka mig att det kan vara en laglig modell att störa skarven med. Dels är väl inte laser lämplig överhuvudtaget, helst om man ser till att diskussioner om att man kan skada ögon med den. Det är väl inte särskilt lämpligt att lysa på djurs ögon om det är farligt att lysa i människors, säger Tomas Modin, viltförvaltningsansvarig för länsstyrelsen i Östergötland, till Folkbladet.

Metoden går ut på att lysa med en lasterstråle bland skarvarna, om detta görs i mörker har det visat sig att skarvarna lämnar platsen. Detta i sin tur gör att äggen blir kalla och därmed dör nästa kull.
Men Modin tror inte att länsstyrelserna kommer att gå med på att lasermetoden får användas för att skrämma skarvar med.

Modin säger till Folkbladet att länsstyrelsen får utfärda skyddsjakt på fåglarna i begränsad skala om det finns något riktigt problem som de orsaker.
Tidigare har det varit allmän jakt på skarv under våren och hösten. Även om det innebär att jakten blir kort, på grund av att fåglarna flyttar, så tror Modin att detta är den enda lösning som är bra.
Det här rapporterar Folkbladet.

Fotnot: Se även notis den 28/7.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser