Länsstyrelsen i Östergötland ifrågasätter lasermetod

NORRKÖPING(JJ). Länsstyrelsen i Östergötland är tveksamma till metoden att använda laser för att få ner skarvbeståndet. - Jag har svårt att tänka mig att det kan vara en laglig modell att störa skarven med. Dels är väl inte laser lämplig överhuvudtaget, helst om man ser till att diskussioner om att man kan skada ögon med den. Det är väl inte särskilt lämpligt att lysa på djurs ögon om det är farligt att lysa i människors, säger Tomas Modin, viltförvaltningsansvarig för länsstyrelsen i Östergötland, till Folkbladet.

Metoden går ut på att lysa med en lasterstråle bland skarvarna, om detta görs i mörker har det visat sig att skarvarna lämnar platsen. Detta i sin tur gör att äggen blir kalla och därmed dör nästa kull.
Men Modin tror inte att länsstyrelserna kommer att gå med på att lasermetoden får användas för att skrämma skarvar med.

Modin säger till Folkbladet att länsstyrelsen får utfärda skyddsjakt på fåglarna i begränsad skala om det finns något riktigt problem som de orsaker.
Tidigare har det varit allmän jakt på skarv under våren och hösten. Även om det innebär att jakten blir kort, på grund av att fåglarna flyttar, så tror Modin att detta är den enda lösning som är bra.
Det här rapporterar Folkbladet.

Fotnot: Se även notis den 28/7.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser