Länsstyrelsen i Gävleborg föreslår en tilldelning på åtta lodjur

GÄVLEBORG (JJ). Länsstyrelsen i Gävleborg föreslår en tilldelning på åtta lodjur under årets jakt. Det framgår av det remissvar som skickats in till Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen vill också att Naturvårdsverket i sitt beslut förtydligar villkoren för användning av hund under licensjakten på lodjur. Dessutom ställer länsstyrelsen sig kritisk till fällfångst av lodjur under licensjakten.
Man grundar sig på resultaten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rörande skador på de lodjur som fångats i fälla. Med hänvisning till detta anser inte länsstyrelsen att fällfångsten bör tillåtas ur ett etiskt perspektiv. 
 
Den inventering som länsstyrelsen gjort visar att det fanns 18 familjegrupper (2008/2009), ytterligare tre familjegrupper rörde sig delvis i Gävleborg men huvudsakligen i grannlän. Den senaste vinterns lodjursstam i Gävleborg uppskattas till cirka 100 lodjur.

Jägareförbundet Gävleborg anser däremot att det bör tillåtas jakt på 20 lodjur. Naturskyddsföreningen i Gävleborg, Svenska Rovdjursföreningen region Gävleborg, Djurens Rätt Gävle-Sandviken och Gävleborgs Ornitologiska förening har gjort ett gemensamt yttrande och de anser att ingen jakt bör tillåtas på lodjur, utöver skyddsjakt på skadegörande individer.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser