Länsstyrelsen i Gävleborg föreslår en tilldelning på åtta lodjur

GÄVLEBORG (JJ). Länsstyrelsen i Gävleborg föreslår en tilldelning på åtta lodjur under årets jakt. Det framgår av det remissvar som skickats in till Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen vill också att Naturvårdsverket i sitt beslut förtydligar villkoren för användning av hund under licensjakten på lodjur. Dessutom ställer länsstyrelsen sig kritisk till fällfångst av lodjur under licensjakten.
Man grundar sig på resultaten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rörande skador på de lodjur som fångats i fälla. Med hänvisning till detta anser inte länsstyrelsen att fällfångsten bör tillåtas ur ett etiskt perspektiv. 
 
Den inventering som länsstyrelsen gjort visar att det fanns 18 familjegrupper (2008/2009), ytterligare tre familjegrupper rörde sig delvis i Gävleborg men huvudsakligen i grannlän. Den senaste vinterns lodjursstam i Gävleborg uppskattas till cirka 100 lodjur.

Jägareförbundet Gävleborg anser däremot att det bör tillåtas jakt på 20 lodjur. Naturskyddsföreningen i Gävleborg, Svenska Rovdjursföreningen region Gävleborg, Djurens Rätt Gävle-Sandviken och Gävleborgs Ornitologiska förening har gjort ett gemensamt yttrande och de anser att ingen jakt bör tillåtas på lodjur, utöver skyddsjakt på skadegörande individer.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser