Länsstyrelsen i Dalarna har fattat nytt vargjaktbeslut

Dalarna (JJ) Länsstyrelsen Dalarna har i dag fattat ett nytt beslut om licensjakt på varg. Enligt Viltförvaltningsdelegationens beslut är det hela revir som gäller, och de som är uttagna är Olsjöreviret i Saxdalen och Sångenreviret i Leksand.

I valet av Olsjö- och Sångenreviren har Länsstyrelsen Dalarna utgått från tre kriterier:

• Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter får det inte vara ett vargrevir där det finns genetiskt värdefulla vargar.
• Vargreviret ska ligga i ett område där vargtätheten är som störst.
• Det ska finnas stor sannolikhet för skador i det vargrevir som väljs ut.

I det tidigare beslutet ingick fyra vargar i Idre. I det nya beslutet har Länsstyrelsen valt att utelämna dem för att fokusera på att försöka minska koncentrationen av varg där den är som störst.

Jaktstart är måndagen den 24 januari och vargjakten får hålla på som längst till och med den 15 februari.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i ett pressmedddelande.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser