Länsstyrelsen godkänner ovanliga metoder för vildsvinsjakt

Jönköping (JJ) Vildsvinsstammen har nu ökat så mycket att djuren finns spridda över hela Jönköpings län. För att begränsa skadorna ger länsstyrelsen dispens för skyddsjakt med rörlig belysning och nattsikten för att underlätta jakten på de skygga vildsvinen.

– Det är för att skadorna kan bli så pass stora och eftersom djuren är nattaktiva har man väldigt små möjligheter att komma åt dem utan någon form av teknisk anordning, säger Ingemar Sjöberg som är viltvårdshandläggare på länsstyrelsen.  

Syftet med skyddsjakten menar Ingemar Sjöberg är att få djuren att hålla sig borta från en plats några veckor. Även om vildsvinstammen har ökat tycker Ingemar Sjöberg inte att man behöver vara orolig över att träffa på vildsvin ute i skogen.  

– Stöta på dem kan man göra men de utgör ingen fara för allmänheten. Vildsvinen har ett flyktbeteende så de flyr när man kommer för nära, säger han till Sveriges Radio Jönköping.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser