– Naturvårdsverkets beslut var oväntat!

Norrbotten (JJ) Imorgon skulle årets licensjakt på lodjur startats i Norrbotten men Naturvårdsverket tyckte annorlunda, något som förvånar länsstyrelsens handläggare.

Beskedet om stoppad licensjakt som kom sent i fredags eftermiddag var oväntat för länsstyrelsen i Norrbottens läns tjänstemän.

– Vi kommer nu avvakta beslutet kring lodjursjakten i Västerbottens län. Att jakten skulle stoppas hade vi inte räknat med, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Eftersom Naturvårdsverket är slutliga prövningsinstans ser det relativt mörkt ut för en licensjakt det här året i länet, men handläggare och jurister på myndigheten ska ändå granska Naturvårdsverkets beslut.

– Vi sitter just nu med våra jurister och tittar på möjligheter.

Enligt Naturvårdsverket uppfylldes inte alla kriterier för licensjakten i länsstyrelsens beslut. Ett beslut som föregåtts av noggrann utvärdering och diskussion med länsstyrelsen i Västerbottens län som också beslutat om licensjakt.

– Vi samarbetar ju med andra länsstyrelser i dessa frågor men det man kan se att det sker förändringar i hur beslut tolkas, säger Alexander Winiger.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser