Länsstyrelse söker rovdjursspårare

Länsstyrelsen i västra Götaland söker nya rovdjursspårare. – Vi behöver dels lära upp nya, dels få en jämn fördelning över länet, berättar Robert Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen för TTELA.se.

n rovdjursspårare och besiktningsman är timanställd och förordnas för ett år i taget. Antalet uppdrag kan variera kraftigt. – Det är inget arbete någon kan försörja sig på och man måste vara beredd att åka ut när som helst. Det är inte så lätt att hitta personer som både har kunskapen och vill ställa upp i tid och otid.
– Spårningen av varg och lo är framförallt koncentrerad till vintern. Under betesperioden när tamdjuren släpps ut är risken störst för angrepp. Länsstyrelsen söker en eller två personer. De områden som täcks sämst är Dalsland och östra Skaraborg.

2 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser