Länsstyrelse föreslår utsättning av vargvalpar i lyor

VÄRMLAND(JJ). Länsstyrelsen i Värmland tycker att vargvalpar från djurparker ska sättas ut i varglyor - detta tror man är den bästa metoden för att minska problemet med inaveln. Utsättningen menar man bör ske när honan fött en ny kull valpar.

Det är Naturvårdsverket som utreder vilken metod som är bäst att använda. Viltvårdsdelegatioen i länet framhåller valpalternativet.
– Vargarna i djurparkerna får ju ungar varje år, som avlivas. Den metoden är också lättast för allmänheten att acceptera, säger Lars Furuholm, länsstyrelsens rovdjursansvarige, till Nya Wermlands-Tidningen. 

Furuholm bedömer att det kan ta några år innan metoden kan användas. 
Enligt länsstyrlelsen kommer utsättningen av varg att innebära extra kostander på flera miljoner kronor bara i Värmland.
Det här rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser