Länsstyrelse dementerade aprilskämt om vargflytt

GÄVLE(JJ). Gefle Dagblad berättade i går att en rysk varg ska planteras ut på Norrlandet. Det kom att visa sig vara ett aprilskämt som skulle få ett stort genomslag - nyheten spreds nämligen även i andra medier. Och på länsstyrelsen i Gävleborg kände man sig tvugna att gå ut med en dementi.

– Det är olyckligt att informationen är utformad som den är, även om det är ett aprilskämt.
 Vi är inne i en intensiv period med förankring och information om vårt  regeringsuppdrag och om processen kring vilka områden som ska föreslås för utsättning av varg, men i dagsläget finns inget beslut. I morgon genomför vi det sista informationsmötet av elva för allmänheten om detta, säger Anna-Lena Österborg, länsråd, i ett pressmeddelande.

I det aktuella pressmeddelandet står det vidare: ”I Gefle Dagblads artikel nämns att regeringen delegerat beslutsrätten till respektive länsstyrelse om exakt var vargarna ska placeras. Detta stämmer inte. Viltförvaltningsdelegationen pekar ut lämpliga vargrevir och områden för utsättning av varg.
Naturvårdsverket och Statens Jordbruksverk ansvarar sedan för genomförande av denna utsättning. Detta ska ske i samråd med länsstyrelserna och efter samråd med övriga berörda myndigheter och organisationer.” 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser