Länsstyrelse ber sameby om ursäkt

Jämtland(JJ) Länsstyrelsen i Jämtland ber nu Ruvhten Sijte samey om ursäkt, detta efter att Justitiekanslern, JK, kommit med kraftig kritik mot myndigheten.

Länsstyrelsen kommer även att se över sina rutiner. JK riktar kritik för hur länsstyrelsen handskats med frågor om jakträtt i samebyn. 

Totalt behandlade länsstyrelsen omkring tio ärenden varje år, gällande tillstånd för jakt på älg och björn i renskötelområdet som samebyn har, under åren 2011-2013. 

Samebyn fick dock ingen möjlighet att säga sitt om ansökningarna. Detta menar JK inte var korrekt. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser