Långa fängelsestraff hotar gripna i jakthärva

Luleå (JJ) Fem män i Norrbotten begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. –Straffen vid fällande dom ligger på minst två års fängelse", säger åklagare Christer B Jarlås.

Ett 50-tal poliser slog till mot olika adresser i Norrbotten efter ett spaningsarbete som pågått i flera månader.

I början av sommaren fick utredarna inom Region Nord, i Umeå, kännedom om att misstänkta jaktbrott skulle ha skett i skogarna i södra Norrbotten. Brottsmisstankarna rör tre fall där två björnar och en järv har dödats.

– Vi hade fått in uppgifter om konkreta omständigheter men det gjordes ingen formell anmälan om grovt jaktbrott förrän senare, säger Olle Andersson, chef för Grova brott inom Region Nord, till Norrländska Socialdemokraten.

Åklagare Christer B Jarlås menar att det var nödvändigt, eftersom alla män skulle gripas vid exakt samma tidpunkt, på olika platser.

Annars fanns det risk för att de skulle hinna få information och kanske förstöra bevisning, säger åklagaren. djur.

– Självklart har vi tagit in vapen i beslag också, säger Olle Andersson. Efter gripandena fördes tre av de misstänkta männen till Umeå och polishusets arrest där. Övriga två sitter i arresten i Skellefteå polishus.

Christer B Jarlås, utesluter inte att fler kan komma att misstänkas för grova brott i jakthärvan.

Fälls männen för grovt jaktbrott riskerar de fängelsestraff, som lägst sex månader och som högst fyra år. Det hårdaste straff som hittills utdömts för grovt jaktbrott är dock två års fängelse.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser