Lång väntan på besked om skyddsjakt

ÅRE(JJ). Det blev en lång väntan på besked om en skyddsjaktsansökan på en varg för två samebyar - det tog fem månader innan beslutet kom från Naturvårdsverket. Därför anmälde en av samebyarna Naturvårdsverket till Justitieombudsmannen, JO, på grund av den långa handläggningstiden.

Det var i slutet på år 2009 som samebyarna ansökte om skyddsjakten. På grund av att det tog så lång tid innan beslutet kom så tvingades man flytta renarna till ett annat renbetesområde. 

Nu har Naturvårdsverket svarat JO och man menar att vargen inte hade någon direkt påverkan på samebyn, samt att det inte fanns de underlag som behövdes från länsstyrelsen. 
På grund av detta prioriterade Naturvårdsverket andra skyddsjaktsansökningar. I sitt svar beklagar man dock att det tog så lång tid att handlägga ärendet. 
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser