Lång väntan på besked om skyddsjakt

ÅRE(JJ). Det blev en lång väntan på besked om en skyddsjaktsansökan på en varg för två samebyar - det tog fem månader innan beslutet kom från Naturvårdsverket. Därför anmälde en av samebyarna Naturvårdsverket till Justitieombudsmannen, JO, på grund av den långa handläggningstiden.

Det var i slutet på år 2009 som samebyarna ansökte om skyddsjakten. På grund av att det tog så lång tid innan beslutet kom så tvingades man flytta renarna till ett annat renbetesområde. 

Nu har Naturvårdsverket svarat JO och man menar att vargen inte hade någon direkt påverkan på samebyn, samt att det inte fanns de underlag som behövdes från länsstyrelsen. 
På grund av detta prioriterade Naturvårdsverket andra skyddsjaktsansökningar. I sitt svar beklagar man dock att det tog så lång tid att handlägga ärendet. 
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser