Landshövdingen föreslår ökad björnavskjutning

Sundsvall (JJ) Den spillningsinventering av björn som genomfördes i höstas och som presenterats av länsstyrelsen har gett länsstyrelsen underlag för att begära en ökad tilldelning av björn.

Landshövding Gerhard Larsson anser i ett brev idag till Naturvårdsverket att resultatet motiverar en ökning från fjolårets fem björnar till nio björnar i tilldelning. Trots denna kraftigt ökade tilldelning beräknas stammen fortsätta att växa. Ökningstakten kommer dock att bromsas upp i länet. Flest björnar kommer sannolikt att fällas i de delar av länet där stammen är som tätast.
Den förvaltningsplan för björn som är under framtagande kommer tillsammans med inventeringsresultatet från spillningsinventeringen att få en avgörande betydelse för björnstammens fortsatta utveckling i länet.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser