Landshövdingen diskuterade jakt

Siljansfors (JJ) Hur ska förvaltningen för älgstammen se ut i Dalarna? Och hur påverkar älgen skogsbruket? Detta var frågor som vid Siljansfors skogsmuseum där det anordnades en heldag om hur älgstammen ska förvaltas och om hur den påverkar skogsbruket.

På plats fanns representanter som på något sätt påverkas av frågan, bland annat markägare, jägareförbundet och landshövding Ylva Thörn infann sig. Ylva Thörn deltog av den anledningen att hon är ordförande i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation.

– Det är viktigt att vi har den här dagen så att alla från olika intressegrupper kan träffas och jobba tillsammans. Om alla ska försöka jobba ensam på sin kant så blir det oftare motsättningar och ett sämre resultat, menar Ylva Thörn.

Dagen i Siljansfors bestod av föreläsningar och diskussioner men dagens höjdpunkt var nog när hela sällskapet tog bussen en mil in i skogen för att inspektera hur det ser ut i verkligheten.

– Vi tittar efter älgskit och gör en enklare inventering. Sen undersöker vi och diskuterar älgskadorna på träden och vad man kan göra åt det, säger Ylva Thörn. Diskussionerna kom inte bara att handla om älgstammen och skogen. Även rovdjuren kom på tal ibland.

– Det finns även ett stort intresse för rovdjurspolitik och framförallt för vargfrågan här i länet.

– Jag kan inte i nuläget uttala mig om ifall det lutar åt att bli licensjakt på varg till vintern eller inte, säger Ylva Thörn, till Mora Tidning.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser