Landshövdingen diskuterade jakt

Siljansfors (JJ) Hur ska förvaltningen för älgstammen se ut i Dalarna? Och hur påverkar älgen skogsbruket? Detta var frågor som vid Siljansfors skogsmuseum där det anordnades en heldag om hur älgstammen ska förvaltas och om hur den påverkar skogsbruket.

På plats fanns representanter som på något sätt påverkas av frågan, bland annat markägare, jägareförbundet och landshövding Ylva Thörn infann sig. Ylva Thörn deltog av den anledningen att hon är ordförande i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation.

– Det är viktigt att vi har den här dagen så att alla från olika intressegrupper kan träffas och jobba tillsammans. Om alla ska försöka jobba ensam på sin kant så blir det oftare motsättningar och ett sämre resultat, menar Ylva Thörn.

Dagen i Siljansfors bestod av föreläsningar och diskussioner men dagens höjdpunkt var nog när hela sällskapet tog bussen en mil in i skogen för att inspektera hur det ser ut i verkligheten.

– Vi tittar efter älgskit och gör en enklare inventering. Sen undersöker vi och diskuterar älgskadorna på träden och vad man kan göra åt det, säger Ylva Thörn. Diskussionerna kom inte bara att handla om älgstammen och skogen. Även rovdjuren kom på tal ibland.

– Det finns även ett stort intresse för rovdjurspolitik och framförallt för vargfrågan här i länet.

– Jag kan inte i nuläget uttala mig om ifall det lutar åt att bli licensjakt på varg till vintern eller inte, säger Ylva Thörn, till Mora Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser