Landshövding gör en pudel i het älgjaktsfråga

Jämtland (JJ) Jämtlands läns landshövding Jöran Hägglund har bett samebyarnas ordförande om ursäkt för länsstyrelsens agerande kring älgjakten.

– Vi i Länsstyrelsens ledning ser allvarligt på felen vi begått och kritiken vi fått, och har därför på eget initiativ beslutat oss för att be samebyarnas ordförande om ursäkt, sa Jöran Hägglund på ett ordförandemöte med länets samebyar i går.

Samebyarnas ordförande lyssnade noga på vad landshövdingen berättade och efteråt fick han också flera tack för vad han sagt.  Länsstyrelsen har nu ändrat rutinerna för att i framtiden sköta dessa frågor på rätt sätt. 

Bakgrunden till ursäkten finns i ett beslut från Justitiekanslern den 27 november 2014. I det riktades allvarlig kritik mot Länsstyrelsen eftersom JK konstaterar att Länsstyrelsen inte i något fall under åren 2011 till 2013 berett Ruvhten Sijte tillfälle att yttra sig över de ansökningar om älgjakt som kommit till Länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen kommunikation med samebyn har bestått av att skicka kopior av fattade beslut för åren 2011 och 2012. Tillstånden för 2013 har samebyn fått del av först efter att samebyn själv begärt ut dem hos Länsstyrelsen. Samebyn har varken i besluten eller på annat sätt fått information om hur besluten kan överklagas.

Detta meddelar Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser