Landshövding gör en pudel i het älgjaktsfråga

Jämtland (JJ) Jämtlands läns landshövding Jöran Hägglund har bett samebyarnas ordförande om ursäkt för länsstyrelsens agerande kring älgjakten.

– Vi i Länsstyrelsens ledning ser allvarligt på felen vi begått och kritiken vi fått, och har därför på eget initiativ beslutat oss för att be samebyarnas ordförande om ursäkt, sa Jöran Hägglund på ett ordförandemöte med länets samebyar i går.

Samebyarnas ordförande lyssnade noga på vad landshövdingen berättade och efteråt fick han också flera tack för vad han sagt.  Länsstyrelsen har nu ändrat rutinerna för att i framtiden sköta dessa frågor på rätt sätt. 

Bakgrunden till ursäkten finns i ett beslut från Justitiekanslern den 27 november 2014. I det riktades allvarlig kritik mot Länsstyrelsen eftersom JK konstaterar att Länsstyrelsen inte i något fall under åren 2011 till 2013 berett Ruvhten Sijte tillfälle att yttra sig över de ansökningar om älgjakt som kommit till Länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen kommunikation med samebyn har bestått av att skicka kopior av fattade beslut för åren 2011 och 2012. Tillstånden för 2013 har samebyn fått del av först efter att samebyn själv begärt ut dem hos Länsstyrelsen. Samebyn har varken i besluten eller på annat sätt fått information om hur besluten kan överklagas.

Detta meddelar Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser