Landshövding fixade extra älgar

Östersund (JJ) Landshövding Maggi Mikaelsson, gillar att jaga älg. När hon fällt två djur och SCA-jägarna fyllt tilldelningen ingrep landshövdingen och beordrade sina tjänstemän att bevilja jaktlaget fler djur.

Nu rasar jägarna i länet mot landshövdingen som gett jaktlaget förmåner som inga andra jägare fått. SCA-laget där Mikaelsson jagar hade en tilldelning på 14 vuxna djur och 15 kalvar. Jägarna sköt ganska snabbt samtliga vuxna djur, men ingen kalv. SCA-jaktlaget begärde ytterligare 10 vuxna djur. En ansökan som normalt skulle avslås. Då ingrep landshövdingen och fixade fram fem vuxna djur.
Landshövdingen anser det vara rimligt att ge jaktlaget extra tilldelning. Hon säger sig ha sett att det fanns mycket älg i området och att hon var där för att minska älgstammen i länet.
Att det var det egna jaktlaget som fick älgarna förstår hon kan uppröra, men det största hotet är att det skjuts för få älgar, hävdar Mikaelsson.
Överåklagare Christer van der Kwast, specialist på korruptionsutredningar har begärt en redogörelse från länsstyrelsen i Jämtland om den uppmärksammade extra älgtilldelningen. Åklagaren vill veta hur ärendet har handlagts, men uppgifterna kommer att sekretessbeläggas. Beslut om förundersökning kommer först om en vecka.
Länsstyrelsen har senaste tiden fått in flera ansökningar om extra tilldelning från jaktlag i Åre kommun.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser