Landshövding fixade extra älgar

Östersund (JJ) Landshövding Maggi Mikaelsson, gillar att jaga älg. När hon fällt två djur och SCA-jägarna fyllt tilldelningen ingrep landshövdingen och beordrade sina tjänstemän att bevilja jaktlaget fler djur.

Nu rasar jägarna i länet mot landshövdingen som gett jaktlaget förmåner som inga andra jägare fått. SCA-laget där Mikaelsson jagar hade en tilldelning på 14 vuxna djur och 15 kalvar. Jägarna sköt ganska snabbt samtliga vuxna djur, men ingen kalv. SCA-jaktlaget begärde ytterligare 10 vuxna djur. En ansökan som normalt skulle avslås. Då ingrep landshövdingen och fixade fram fem vuxna djur.
Landshövdingen anser det vara rimligt att ge jaktlaget extra tilldelning. Hon säger sig ha sett att det fanns mycket älg i området och att hon var där för att minska älgstammen i länet.
Att det var det egna jaktlaget som fick älgarna förstår hon kan uppröra, men det största hotet är att det skjuts för få älgar, hävdar Mikaelsson.
Överåklagare Christer van der Kwast, specialist på korruptionsutredningar har begärt en redogörelse från länsstyrelsen i Jämtland om den uppmärksammade extra älgtilldelningen. Åklagaren vill veta hur ärendet har handlagts, men uppgifterna kommer att sekretessbeläggas. Beslut om förundersökning kommer först om en vecka.
Länsstyrelsen har senaste tiden fått in flera ansökningar om extra tilldelning från jaktlag i Åre kommun.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser