Landsbygdsministern om utfodringsförslaget

Stockholm (JJ) Sven-Erik Bucht tar nu bladet från munnen och beskriver hur han och regeringen tänkt kring stödutfodring till vilt. Det blir inget totalförbud om man ska tro landsbygdsministern.

Utfodring som ovan lär inte innebära några problem framöver.

I en debattartikel som i dag publicerats i flera dagstidningar beskriver Sven-Erik Bucht läget för stödutfodring. Ministern menar att de allra flesta jägare sköter sin utfodring och att det inte är tal om att förbjuda verksamheten helt och hållet. Däremot vill han och regeringen komma åt de som missköter sig.

”Majoriteten av alla de som utfodrar vilt sköter det på ett utmärkt sätt. Men det finns de som inte gör det och syftet med ändringen i jaktlagen är att kunna hantera utfodringens negativa effekter. Till skillnad från tidigare förekommer utfodringen nu året runt trots att det finns naturligt foder att tillgå. Detta skapar problem och det är dessa problem vi vill komma tillrätta med”, skriver han.

I dag regleras inte utfodring i jaktlagstiftningen och detta vill Regeringen ändra på genom att skapa regler för detta.

”Om utfodring av vilt sker med för mycket foder eller på olämpliga platser kan jordbruk och skogsbruk drabbas av skador. Utfordringen kan även leda till att vilt koncentreras till vissa platser, vilket kan innebära skador på grödor i närheten av utfodringsplatsen. Om utfodring sker korrekt och i något mindre omfattning leder det till minskad mängd vilt och därmed till färre skador och viltolyckor samt till minskade kostnader för samhället och för jord- och skogsbrukare.”

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser