Lämmelår i västra Jämtland

JÄMTLAND(JJ). Det är ett riktigt lämmelår i västra Jämtland. Och Mats Eriksson, biolog och naturfotograf, menar att lämlarna är en stor tillgång i naturen.

Eriksson bor nedanför Ottfjället och kan se lämlarnas betydelse i naturen. 
 – De är lite av motorn i hela fjällekosystemet. Det blir full fart i naturen. När det finns mycket lämmel då finns chansen för ugglor och rovfåglar, och i och med att lämlarna finns och rovfåglarna tar lämmel innebär det att det kan bli bättre tillgång på ripa och andra markhäckande fåglar eftersom rovfåglarna kan ta lämlar istället för småfågel, säger Mats Eriksson till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Under senare år har det varit lämmelår med en ungefärlig cykel på tre år. Forskarna vet ännu inte säkert vad som styr dessa cykler. 
Under våren överger lämlarna vinterbetsmarkerna och söker sig till torrare ställen. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser