Läkare vill ställa krav på äldre jägares hälsa

Umeå (JJ) Läkaren Nino Bracin vill ställa högre krav på hälsan hos äldre jägare. Han vill att frågan om hälsotester för äldre vapenägare ska utredas.

– Åtminstone när man kommer till hög ålder borde man ifrågasätta om man ska ha vapen eller inte. Det finns fortfarande de som är 90 år och sitter på pass. Då är det svårt att tro att allt fungerar som det ska, säger Nino Bracin, som är ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening.

I helgen börjar älgjakten om i Västerbotten. Jägarna som ger sig ut i skogen behöver inte visa att de är lämpliga och tillräckligt friska för ha vapen. För det finns inga krav på regelbundna hälsokontroller, när en person väl fått sin vapenlicens.

Men läkaren Nino Bracin vill alltså se högre krav på hälsa:

– Vid hög ålder borde man ställa krav att man har bra syn, bra hörsel, bra verklighetsuppfattning och liknande, för att man ska fortsätta kunna ha vapen.

Omkring 1400 jägare i länet är över 75 år. Flera är över 80 och den äldsta är 94 år.

Nino Bracin vill inte säga nån specifik ålder när man borde tvingas testa sin hälsa för att få ha kvar vapnet. Men han tycker inte att man ska vara rädd för att ställa högre krav:

– Det är ett tecken från samhället att man bryr sig om människor. Det borde uppskattas av alla. Jag vet att det är en väldigt känslig fråga. Jag säger inte att man ska göra det här. Utan man borde utreda det här och se över lagen, säger han, uppger P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser