Läkare vill ställa krav på äldre jägares hälsa

Umeå (JJ) Läkaren Nino Bracin vill ställa högre krav på hälsan hos äldre jägare. Han vill att frågan om hälsotester för äldre vapenägare ska utredas.

– Åtminstone när man kommer till hög ålder borde man ifrågasätta om man ska ha vapen eller inte. Det finns fortfarande de som är 90 år och sitter på pass. Då är det svårt att tro att allt fungerar som det ska, säger Nino Bracin, som är ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening.

I helgen börjar älgjakten om i Västerbotten. Jägarna som ger sig ut i skogen behöver inte visa att de är lämpliga och tillräckligt friska för ha vapen. För det finns inga krav på regelbundna hälsokontroller, när en person väl fått sin vapenlicens.

Men läkaren Nino Bracin vill alltså se högre krav på hälsa:

– Vid hög ålder borde man ställa krav att man har bra syn, bra hörsel, bra verklighetsuppfattning och liknande, för att man ska fortsätta kunna ha vapen.

Omkring 1400 jägare i länet är över 75 år. Flera är över 80 och den äldsta är 94 år.

Nino Bracin vill inte säga nån specifik ålder när man borde tvingas testa sin hälsa för att få ha kvar vapnet. Men han tycker inte att man ska vara rädd för att ställa högre krav:

– Det är ett tecken från samhället att man bryr sig om människor. Det borde uppskattas av alla. Jag vet att det är en väldigt känslig fråga. Jag säger inte att man ska göra det här. Utan man borde utreda det här och se över lagen, säger han, uppger P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser