Läkare vill inte kontrollera vapenlicens

Finland (JJ) Riksdagens förvaltningsutskott har föreslagit att läkarna ska få en anmälningsplikt om personer som inte borde få bära vapen. Men förslaget får kritik.

Det nya förslaget skulle innebära att en läkare ska kunna avgöra om en person är lämpad för att bära vapen eller inte. Och det skulle gälla både personer som ansöker om vapenlicens och sådana som redan har en.   Läkaren Otto Lindberg ser åtminstone två problem med förslaget. För det första undrar han när läkaren ska hinna avgöra en sådan sak och för det andra tror han att det minskar patientens förtroende för läkaren.   – Om patienten tänker ”nu blir jag av med körkortet eller älgbössan” så väljer han ju att inte besöka läkaren, säger Lindberg till finska radion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser