Lägsta älgavskjutningen på 50 år

Värmland (JJ9 Inte sedan 1960-talet har älgavskjutning varit så låg i Värmland som nu. Den här säsongen har dessutom bara hälften av de tilldelade älgarna i länet skjutits.

En allt för ovanlig syn i Värmland i dag. Foto: Per Jonson.
Under 1980-talet när älgstammen var som störst i Sverige kunde uppemot 17 000 älgar fällas i Värmland under jaktsäsongen. I år har 3 255 älgar fällts, vilket är drygt hälften av de tilldelade djuren. Att jägarna kommer att nå den uppsatta tilldelningen är inte realistiskt.

– Nu i år har vi haft en tilldelning på tre stora och två små och likadant var det i fjol. Vi har fällt en stor och en liten. Sänkningen har varit rätt radikal de senaste tio, femton åren då vi fick uppåt fjorton älgar så det har gått utför otroligt fort, säger Lars Eriksson, jaktledare i Hällekils viltvårdsområde i Forshaga till SVT Värmlandsnytt.

Vargen är en bidragande orsak till den minskande älgstammen i länet. Enligt Fredrik Vilde som arbetar med viltfrågor på länsstyrelsen kommer älgstammen fortsätta att minska om inget drastiskt görs. Frågor är bara om vinterns licensjakt på 24 vargar kommer någon positiv effekt på älgstammen.

– Jag vet ju att viljan att ha kvar en älgjakt värd namnet är stark där ute och jag tror det finns krafter och viljor som jobbar åt det hållet. Sedan så finns ju ett politiskt mål att förvalta vargstammen med, förhoppningsvis, fler licensjakter framöver vilket kommer göra det enklare, säger Fredrik Wilde och fortsätter:

– Det går ju naturligtvis att skjuta färre älgar under några år och bygga upp älgstammen igen, men bollen ligger i mycket hos älgförvaltningsgrupperna som sätter upp målen utifrån en massa aspekter som skador på skog och trafik liksom jakttillfällen, säger han till SVT Värmlandsnytt.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser