Lagligt att jaktträna hund på varg

Kungsbacka (JJ) Det finns inget i jaktförordningen som talar emot att jaktträna hundar på varg från första november och framåt. Det säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Enligt Naturvårdsverkets tolkning av jaktförordningen, § 16, är det möjligt att träna jakthundar för vargjakt från och med den första november. Det är Per Risberg, handläggare för jakt- och viltförvaltning på Naturvårdsverket som kikat på lagstiftningen och men han poängterar också att detta endast är Naturvårdsverkets bedömning och inte prövat rättsligt än.

– Hundarna ska vara lämpade. Det ska inte vara hundar som jagar på ett olämpligt sätt. Det bör också vara någon utsikt om att det blir en vargjakt där man kan använda hundar, säger han till Jakt och Jägares webbradio.

Om drivande hundar kommer att få lov att användas i en eventuell vargjakt nu i vinter är enligt Per Risberg upp till den enskilda länsstyrelsen att besluta om.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser