Lägger ned fårgården om inte vargarna skjuts

Molstaberg (JJ) Familjen som driver lammproduktionen på Molstabergs gård kräver att länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på samtliga vargar i området. Annars läggs verksamheten ned.

Länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut blir avgörande för om lammproduktionen på Molstaberg fortsätter. Arkivbild: Gettyimages

Mer än 150 får har dödats i 13-tal vargattacker på gården som ligger sydväst och Södertälje och där det drivs ekologisk lammproduktion. Senaste veckans två attacker har kostat minst 60 får livet.

– Familjen har fått nog – de orkar inte mer. De har bestämt sig för att lägga ned sin ekologiska lammproduktion om inte länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt på hela reviret, säger Carl Aschan.

Han är regionchef vid LRF Mälardalen och kusin till ägarfamiljen.

Väntar på beslut

– Familjen orkar inte ha några kontakter med media, så jag tar dem, säger Carl Aschan.

När intervjun görs på söndagen väntar familjen på beslut från länsstyrelsen.

– Blir beslutet negativt, alltså att det inte blir skyddsjakt på samtliga vargar i området, så håller vi gården öppen för media under måndag förmiddag och meddelar det tråkiga beskedet, att verksamheten läggs ned, säger Carl Aschan.

I området finns två vuxna vargar som förra våren fick två valpar. En svårt skabbangripen varg avlivades nyligen i reviret.

Molstaberg har cirka 1 400 får och är en av de större fårgårdarna i Stockholms län.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser