Laget till Nordiska Älghundsmästerskapet klart!

Svenska Älghundklubben har nu tagit ut de fem älghundar som ska representera Sverige vid de Nordiska Mästerskapet som arrangeras i Lycksele den 2 oktober 2010.

Landskampen består av fem hundar från vardera Sverige, Norge och Finland. I laget ska minst en tik ingå.

Följande hundar tävlar för Sverige:

Jämthunden Nylundas Najjo, S37937/2003. Ägare: Olof Grinde,  Ytterhogdal.

Gråhunden Bollebons Cicu, S44075/2001.  Ägare: Leif & Torbjörn Claesson,  Viskafors.   

Jämthundtiken Ryda Tallens Jana, S39654/2005. Ägare: Rolf Axell,  Färentuna.

Jämthunden Sörombäckens Cent, S33449/2005. Ägare: Örjan Friberg,  Orsa.      

Jämthunden Ryvikens Pilo, S41647/2001. Ägare: Margareta & Robert Olofsson,  Delsbo.

Reserv:  Gråhundstiken Högvaktens Sonia, S39148/2006. Ägare: Per-Anders Hedén, Bullaren.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser