Läget kritiskt för vikarsälen!

STOCKHOLM(JJ). Läget är kritiskt för vikarsälen i Östersjön. Det är bara det svenska beståndet i Bottenviken som växer, men forskarna menar att tillväxttakten bara är hälften så hög som den borde vara. Det här visar den inventering som gjorts i år.

Vikarsälen finns i Finska viken, i Bottenviken och i Rigabukten. Det beräknas finnas mellan 8 000 – 11 000 djur i Bottenviken enligt den inventering som Naturhistoriska museet gjort i år. Det är oklart varför tillväxttaken är så låg.
När det gäller de två andra besånden är det betydligt färrde djur och det är ingen tillväxt där. 
Forskarna förklarar detta bland annat med hög sterilitet hos honor och att ungar fastnar i fiskeredskap. 
 – Historiskt så har vi haft cirka 180 000 vikarsälar i Östersjön. Så situationen är kritisk, säger Tero Härkönen, på Naturhistoriska riksmuseet, till Sveriges Radio Ekot.

Det är inte tillåtet med jakt på vikarsäl, däremot tillåter Naturvårdsverket skyddsjakt på gråsäl och knubbsäl.
Men yrkesfiskarna i Bottenviken vill ha skyddsjakt då de har problem med att vikarsälarna tar fisk både i och omkring fiskeredskapen. 
Tero Härkönen menar dock att stammen är mycket känslig för jakt och att det skulle kunna orsaka stora konsekvenser.
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser