Läget kritiskt för vikarsälen!

STOCKHOLM(JJ). Läget är kritiskt för vikarsälen i Östersjön. Det är bara det svenska beståndet i Bottenviken som växer, men forskarna menar att tillväxttakten bara är hälften så hög som den borde vara. Det här visar den inventering som gjorts i år.

Vikarsälen finns i Finska viken, i Bottenviken och i Rigabukten. Det beräknas finnas mellan 8 000 – 11 000 djur i Bottenviken enligt den inventering som Naturhistoriska museet gjort i år. Det är oklart varför tillväxttaken är så låg.
När det gäller de två andra besånden är det betydligt färrde djur och det är ingen tillväxt där. 
Forskarna förklarar detta bland annat med hög sterilitet hos honor och att ungar fastnar i fiskeredskap. 
 – Historiskt så har vi haft cirka 180 000 vikarsälar i Östersjön. Så situationen är kritisk, säger Tero Härkönen, på Naturhistoriska riksmuseet, till Sveriges Radio Ekot.

Det är inte tillåtet med jakt på vikarsäl, däremot tillåter Naturvårdsverket skyddsjakt på gråsäl och knubbsäl.
Men yrkesfiskarna i Bottenviken vill ha skyddsjakt då de har problem med att vikarsälarna tar fisk både i och omkring fiskeredskapen. 
Tero Härkönen menar dock att stammen är mycket känslig för jakt och att det skulle kunna orsaka stora konsekvenser.
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser