Låga älgkalvvikter i Södermanland

Älgkalvarna i Södermanland väger 20-25 procent mindre än kalvar i jämförande områden under hösten Forskning i Södermanland visar att länets älgkalvar föds med normala vikter. När hösten kommer ligger de däremot cirka 20-25 procent under normala vikten för en kalv. Varför vet man ännu inte.

För snart tre år sedan märktes 40 älgar i Södermanland för att undersöka när kalvarna föds och vad de väger. Målet var att utreda om unga älgar i länet verkligen har blivit mindre. Nu vet man att det är så.

Forskningsingenjör Jimmy Pettersson, vid Sveriges lantbruksuniversitet, leder projektet med de märkta älgarna som går att följa med GPS-mottagare. Projektet går ut på att jämföra beståndet i tre områden: Sörmland, ett område vid Växjö där stormen Gudrun drog fram och ett område på Öland.

– Vi har sett att kalvarna föds när de ska, runt den 20 maj. Vi väger dem inom två dygn och vikterna har varit jättebra vid födsel. Födslovikten har legat mellan 13 och 15 kilo. Senare på hösten väger de 20-25 procent mindre än de borde, säger Jimmy Pettersson. Problemet märks inte högre upp i landet. det verkar mest gälla Sörmland efter- som höstvikterna är som de ska även i Växjöområdet.

En teori till förklaring av de låga kalvvikterna kan vara att stammarna av dov- och kronhjort konkurrerar ut älgen och att älgen är förloraren, säger Jimmy Pettersson till Södermanlands Nyheter.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser