Låga älgkalvvikter i Södermanland

Älgkalvarna i Södermanland väger 20-25 procent mindre än kalvar i jämförande områden under hösten Forskning i Södermanland visar att länets älgkalvar föds med normala vikter. När hösten kommer ligger de däremot cirka 20-25 procent under normala vikten för en kalv. Varför vet man ännu inte.

För snart tre år sedan märktes 40 älgar i Södermanland för att undersöka när kalvarna föds och vad de väger. Målet var att utreda om unga älgar i länet verkligen har blivit mindre. Nu vet man att det är så.

Forskningsingenjör Jimmy Pettersson, vid Sveriges lantbruksuniversitet, leder projektet med de märkta älgarna som går att följa med GPS-mottagare. Projektet går ut på att jämföra beståndet i tre områden: Sörmland, ett område vid Växjö där stormen Gudrun drog fram och ett område på Öland.

– Vi har sett att kalvarna föds när de ska, runt den 20 maj. Vi väger dem inom två dygn och vikterna har varit jättebra vid födsel. Födslovikten har legat mellan 13 och 15 kilo. Senare på hösten väger de 20-25 procent mindre än de borde, säger Jimmy Pettersson. Problemet märks inte högre upp i landet. det verkar mest gälla Sörmland efter- som höstvikterna är som de ska även i Växjöområdet.

En teori till förklaring av de låga kalvvikterna kan vara att stammarna av dov- och kronhjort konkurrerar ut älgen och att älgen är förloraren, säger Jimmy Pettersson till Södermanlands Nyheter.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser