Kvitto kan ersätta jaktkortet

Älvdalen (JJ) Jan-Erik Hårdén har inte fått sitt statliga jaktkort och därför vågade inte ge sig ut på björnjakt första björnjaktsdagen. Han hade dock inte behövt missa premiären.

För att få delta i jakt i Sverige måste man lösa statligt jaktkort.

– Jag har betalat men jaktkortet har inte kommit. Tidigare år har det kommit väldigt tidigt. Därför kom jag inte ut på någon björnjakt nu på premiärmorgonen, berättar Jan-Erik Hårdén.

Vad problemet är, om det är postgången som strular, vet inte Jan-Erik Hårdén.

Men han hade visst kunnat gå ut och jaga, enligt Annvor Kristoffersson på Naturvårdsverket.

– Har man kontoutdrag eller kvitto som visar att betalningen är gjord, så är det godkänt, säger Annvor Kristoffersson.

Så det fysiska jaktkortet behöver inte vara med.

– Nej, kan man bevisa att man man betalat så räcker det, säger Annvor Kristoffersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser