Kvinna misstänks för jaktbrott – hade igelkott hemma

GÄVLE(JJ). Polisen och två veterinärer hittade en igelkott hemma hos en kvinna i centrala Gävle. Nu är kvinnan misstänkt för jaktbrott. Enligt lagen är det inte tillåtet att omhänderta vilda djur.

Tipset till polisen kom via länsstyrelsen.
– Vi gjorde en husrannsakan i morse. Mycket riktigt fanns det en igelkott där inne, berättade  Hans-Olof Sundström, vid polisen i Gävle, för Arbetarbladet i torsdags.

Igelkotten hade kvinnan hittat på gatan, eftersom hon tyckte synd om den hade hon tagit hem den till lägenheten. Hon har haft djuret hemma i omkring en månad. 
Enligt polisen verkar igelkotten ha fått mat av alla de slag och även vatten. Så någon fysisk nöd verkar det inte ha handlat om för djuret.

Veterinärerna var med för att kontrollera om det eventuellt handlade om en afrikansk igelkott, dessa får man ha under kontrollerade former.
Men det var alltså en svensk igelkott.
Efter att Naturvårdsverket gett sitt godkännande släpptes igelkotten ut i naturen igen.
Det här rapporterar Arbetarbladet.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser