Kurs i björnjakt lockar många jägare

VÄSTERBOTTEN(JJ). Det är ett stort intresse för Jägareförbundets kurser i björnjakt i Västerbotten. - Målet är inte att öka avskjutningen, det är att skapa en säkrare jakt. Det kan vi åstadkomma genom att öka medvetenheten hos jägarna, säger Hasse Johansson, på Jägareförbundets kansli i Umeå, till Västerbottens-Kuriren.

Jägareförbundet ser att det finns ett växande behov av utbildning, bland annat för att minimera risken för skadskjutning av björn. 
– Det är någonting helt annat att skjuta en björn än en älg. Här har de flesta jägare ingen erfarenhet, och det är viktigt att vara mentalt förberedd om man sitter på älgpass och en björn dyker upp, säger Hasse Johansson.

Han förklarar att det är svårt att träffa en björn med ett dödligt skott. Och om man blir tvungen att skjuta mot en anfallande björn så är träffytan inte större än snusdosa, om det ska bli ett dödande skott. 

Under kursen får deltagarna även information om bland annat björnens beteende och olika jaktformer. Det ingår även praktiska övningar.
– Allt fler skogsbolag och övriga markägare ställer krav på att jägarna ska ha skjutit Björnpasset, och i mån av tid ingår detta i kursen. Men det här är i första hand en ren upplysningskurs.

Enligt länsstyrelsen finns det cirka 300 björnar i Västerbotten. I augusti beräknas resultaten från förra höstens spillningsinventering bli klar. 
Det här rapporterar Västerbottens-Kuriren.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser