Kurs i björnjakt lockar många jägare

VÄSTERBOTTEN(JJ). Det är ett stort intresse för Jägareförbundets kurser i björnjakt i Västerbotten. - Målet är inte att öka avskjutningen, det är att skapa en säkrare jakt. Det kan vi åstadkomma genom att öka medvetenheten hos jägarna, säger Hasse Johansson, på Jägareförbundets kansli i Umeå, till Västerbottens-Kuriren.

Jägareförbundet ser att det finns ett växande behov av utbildning, bland annat för att minimera risken för skadskjutning av björn. 
– Det är någonting helt annat att skjuta en björn än en älg. Här har de flesta jägare ingen erfarenhet, och det är viktigt att vara mentalt förberedd om man sitter på älgpass och en björn dyker upp, säger Hasse Johansson.

Han förklarar att det är svårt att träffa en björn med ett dödligt skott. Och om man blir tvungen att skjuta mot en anfallande björn så är träffytan inte större än snusdosa, om det ska bli ett dödande skott. 

Under kursen får deltagarna även information om bland annat björnens beteende och olika jaktformer. Det ingår även praktiska övningar.
– Allt fler skogsbolag och övriga markägare ställer krav på att jägarna ska ha skjutit Björnpasset, och i mån av tid ingår detta i kursen. Men det här är i första hand en ren upplysningskurs.

Enligt länsstyrelsen finns det cirka 300 björnar i Västerbotten. I augusti beräknas resultaten från förra höstens spillningsinventering bli klar. 
Det här rapporterar Västerbottens-Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser