Kungsörnar kan stoppa vindkraftsutbyggnad i Orsa

ORSA(JJ). Kungsörnar har revir på flera av de platser i Orsa kommun som man kommit fram till är lämpliga för vindkraftsutbyggnad. - Det är lite oroande, Vi vet i nuläget inte så mycket om hur örnarna reagerar på att ha vindkraft inom sina revir, säger Börje Dahlén, samordnare av kungsörnsinventeringarna i Dalarnas län, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

En risk är naturligtvis att örnarna dödas om de flyger in i vindkraftverken. Men Dahlén pekar också på risken att de minskar sina revir, eller kanske överger dem, för att undvika vindkraftverken. 
Enligt Naturvårdsverket ska påverkan på örnarnas revir av vindkraftsutbyggnad undvikas.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser