Jaktjournalens Mikael Moilanen är kritisk till Sveriges Radios attitydundersökning om varg. Foto: Gettyimages

Krönika: Falsk och tendentiös undersökning om varg

Fagersta (JJ) Och så damp det ned en undersökning till, som ska visa hur mycket svenska folket tycker om varg. Men frågan är om undersökningen, som Sveriges Radio gjort för våra licenspengar, överhuvudtaget har något värde. Tendentiös och falsk, är ord som vargforskare Olof Liberg använder när han kommenterar undersökningen.

Fyra lokalradiostationer i den mellansvenska vargbältet berättade häromdagen att en majoritet av befolkningen i varglänen tycker att vargstammen är lagom stor eller vill ha fler vargar. Vi vargskeptiker är med rätta kritiska till Sveriges Radios opinionsundersökning. Men det finns också en opinionsbildande elit som gillar den, exempelvis chefredaktören och samhällsdebattören Göran Greider, min gamle arbetskamrat på Dala-Demokraten.

Jag och Greider på jakt

Greider är en rolig, karismatisk och bra person på många sätt. Han skriver fantastiskt och ofta medryckande, allt från politik till dikter. Han är också en varm och skön kille att sitta och diskutera med över en kopp varmt kaffe när tryckpressarna startar på tidningen. Men i rovdjursfrågan är Greider mer än lovligt naiv. Han var med mig på en bockjakt i Dalarna i början av 2000-talet. Jag kände naturligtvis till hans vurm för rovdjur och kunde inte låta bli att spela honom ett litet spratt när vi tidigt en augustimorgon åkte till jaktmarken utanför Avesta. – De har sett en stor björn i området i dagarna. Vi kommer att smyga väldigt tyst och i motvind, så det finns risk att vi stöter ihop med björnen, berättade jag lite i förbifarten. Trots att jag hade fokus på vägen och min bilkörning kände jag tydligt den iskalla rädsla som sköljde över den store chefredaktören där han satt i passagerarsätet. Plötsligt kom björnen väldigt nära Greiders egen verklighet.

Återfall

Nu meddelar Greider att han känner sig glad över Sveriges Radios undersökning om vargen. Han har återfallit i rollen som betraktare i storstaden. ”En hel del av den kvardröjande ilskan mot vargen tror jag har att göra med en regionalpolitik som havererat och ett samhälle där storstad alltid premieras före landsbygd”, skriver Greider i Dala-Demokraten. Att vargen skadar och dödar tamdjur, omöjliggör jakt genom att den tar jakthundar, inskränker friluftsliv som exempelvis ridning, skulle alltså inte vara avgörande för motståndet. Nej, istället skulle vargen vara en symbol för folkets misstro mot överheten i andra frågor, som brister i infrastruktur och regionalpolitik.

För naivt

Det är för naivt för att komma ifrån en av vår tids största samhällsdebattörer. Naturligtvis är det reella konflikter med vargen som ligger bakom motståndet mot vargpolitiken. Greider pekar på att vargen som topp-predator har en ekologisk roll att fylla i Sverige. Men då har Greider, som är en allt igenom akademisk människa, inte lyssnat på forskarna. Det skulle behövas 4 000 vargar i Sverige för att påverka den svenska naturen, påpekade 15 ledande ekologer i DN 2014. Om Göran Greider läser till slutet på den här artikeln kommer han också att förstå varför det är naivt att bli glad över Sveriges Radios senaste rapportering om inställningen till vargen.

”Falskt och tendentiöst”

Undersökningen är gjord av företaget Novus. Drygt 1 000 personer i varje län har tillfrågats i en så kallad Sverigepanel, som opinionsinstitutet har. De utvalda personerna ska motsvara befolkningen i stort och enkäten besvaras vid e-post. Jag vill veta hur många som tillfrågats i exempelvis Ryssjöreviret i Gävleborg, eller Rackstadreviret i Värmland. Men det kan ansvariga vid Novus inte berätta eftersom Sveriges Radio äger materialet. Vargforskare Olof Liberg ger inte mycket för Sveriges Radios undersökning, inte som värdemätare på vilken inställning människor i vargområden har till vargen. – De flesta tillfrågade bor i städerna, som inte är i närheten av någon varg. Men de dominerar de svarande, säger Liberg. Han pekar på att de verkligt intressanta undersökningarna skiljer på människor som bor i städerna och i vargreviren. – Det är lite falskt, lite skumt att göra på det här viset. Undersökningar kan och får man göra som man vill, men det är presentationen som känns lite falsk och tendentiös, säger Liberg om tolkningarna av Novus undersökning. Liberg har naturligtvis rätt: Sveriges Radio undersökning är både tendentiös och falsk.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21